divendres, 31 d’agost del 2007

dimecres, 29 d’agost del 2007

Sobre la selecció genètica (és necessari GATTACA?)

Avui, tot veient les notícies sobre l'enterrament de la mort del jugador del Sevilla Antonio Puerta per problemes cardíacs, mon pare m'ha comentat que cada vegada hi ha més gent amb malalties genètiques. És cert, com ja li he dit amb ell, ara, normalment la gent amb una malaltia genètica no és mor abans de tenir fills. Podíem parlar de diabètics, hemofílics, o fins i tot miops com jo. Fa milers d'anys segur que alguna bèstia m'hagués engullit abans que jo la pogués veure, o hagués estat víctima d'una senzilla emboscada per part de la tribu rival. Certament tothom qui més qui menys té algún tipus de deficiència que fa uns quants segles ens hauria impedit trobar una parella amb qui copular, o directament ens hauria dut a la tomba.

L'espècie humana és cada cop més inútil. Podiem dir que cada cop es troba menys adaptada al món natural i més adaptada al món urbà, és a dir al món artificial creat per l'home. Vaig veure una notícia fa uns dies sobre un estudi que deia que els nens d'avui en dia ja tenien més desenvolupat el dit polze que no pas el dit índex. El dit índex era el més útil per a l'humanitat fins l'aparició de les noves tecnologies, on és més útil el dit polze. L'Homo sapiens està en constant evolució, una evolució on cada cop més tenim unes societats més poderoses, més modernes, capaces de fer una varietat més gran de coses, d'explorar hàbitats inimaginables, de volar, de sortir del planeta fins i tot, però la gran majoria dels individus que composen aquesta societat seria incapaç de sobreviure sol, sense l'ajuda de ningú més. L'exemple més clar és l'inici de tot, el naixement. La meva xicota és ginecòloga, i cada dia em parla de cesàries, espàtules, transfusions, sutures. Sense la seva actuació quasi la meitat dels nens moririen al moment del part, o si més no tindrien seqüeles greus. I també s'hauria de comptar el gran nombre de dones que moririen també en el moment del part. I de tots els supervivents del moment del part, quants no necessiten algún tipus de medicació o control mèdic? I això va en augment...

La humanitat funciona com un organisme i un home és com una cèl·lula de l'organisme. Sol és incapaç de sobreviure, però en un conjunt amb més cèl·lules (en aquest cas la societat), on cada cèl·lula té la seva funció i s'ajuden mútuament, és capaç de coses inimaginables. Així doncs espero que mai succeeixi una catàstrofe que desestabilitzi la societat en què vivim, i que aquesta desaparegui. Primer perquè molts només sabem fer la nostra feina i poca cosa més, i prou ens costaria arribar a aprendre a sobreviure en un ambient totalment diferent. Ara mateix se m'acut simplement el fet de caçar, fer de pagès, de granjer, sense totes les eines que existeixen avui en dia. Segon, si la societat se'n va a norris, se'n van amb ella tots els medicaments i instruments que fan que podem dur a terme una vida normal, tot i les malalties.

Un cop introduït el problema em vull centrar només amb el fet de les malalties genètiques, allò que ja està determinat i no podrem canviar. La resta és simplement aprenentatge, i si una cosa tenim els humans del segle XXI és capacitat d'aprenentatge. Cal tenir en compte, doncs, que la vida de milions de persones depèn de productes artificials, de medicaments. (Continuarà... com a les sèries, tampoc cal fer-ho massa llarg)